Categorii-Cutite

[/caption]

Aproximativ toate cutitele din lume fac parte dintr-o categorie specifica . Toate sunt clasate in fuctie de tipul de activitate la care sunt utilizate , tipul lamei , tipul de material folosit , zona din care provin , ETC .

Cutitul ca si unealta are o istorie FOARTE veche , fiind utilizat chiar si ca mijloc mistic in unele civilizatii , pentru sacrificiile umane…si multe alte superstitii .
Este un instrument esential pentru supravietuire din toate timpurile .

TIPURI DE CUTITE

Cutitul de lupta ( combat Knife ) – Un cutit destinat pentru a fi folosit in lupta . Mai este numit si cutit tactic, fiind folosit in special de fortele armate pentru lupta de aproape .

Cutitul de aruncat – Destul de apropiat de cel tactic , este folosit strict pentru aruncat . Forma si distributia greutatii il avantajeaza pentru aceasta activitate

Cutitul de vanatoare – Este probabil si cel mai cunoscut tip de cutit , fiind folosit in mult mai multe activitati decat a fost initial destinat . Pot fi folosite ca cutit de jupuit, injunghiat chiar si ca maceta in unele situatii . In acest caz practic un cutit de supravietuire , indeplinind mai multe functii .

Cutitul de supravietuire – Inrudit indeaproape cu cutitul de vanatoare , acest cutit este destinat supravietuirii in medii ostile sau situatii dificile, atunci cand nu putem beneficia de avantajele echipamentului esential . Majoritatea au integrate in maner , un compartiment special , pentru depozitarea unui mini chit de supravietuire .

Maceta – Este un cutit de dimensiuni mari , cu lama ce poate varia intre 32 si 60 cm, inlocuind cu succes chiar si toporul . Este utilizata in special pentru zonele cu vegetatie deasa , unde un topor sau un cutit normal nu ar face fata.

Cutitul Fluture – Sau cutitul ventilator, este un cutit de buzunar pliant cu doua mânere contra-rotatie in jurul lamei , astfel incat, atunci cand sunt inchise, lama este ascuns în santurile manerelor . Este un cutit tipic filipinez folosit foarte des in „activitati urbane” , dar si ca cutit utilitar .

Cutitul multitool – Briceagul multi-utilitar face parte dintr-o serie de instrumente portabile care combina mai multe functii individuale intr-o singura unitate. Este un cutit tipic elvetian , care reprezenta o unelata de baza a armatei . Cei mai cunoscuti producatori de astfel de cutite sunt Victorinox si Wenger insa si multi alti producatori au inceput sa realizeze avantajele unui astfel de multitool . Acestea pot avea integrate : cutit , deschizator de conserve, surubelnita , foarfeca , fierastrau , pila , si multe altele .
Cutitul scandinav – Specific zonelor nordice , unde temperatura scazuta si mediul foarte ostil fac ca acest cutit sa fie indispensabil supravietuirii . In cele mai multe cazuri , vine impreuna cu un amnar si o mica piatra pentru ascutit . Reprezinta un echilibru perfect intre lama INCREDIBIL de bine ascutita si manerul din lemn de mesteacan. Cutite scandinave sunt renumite pentru lama lor creata din otel laminat , avand un strat central din otel inoxidabil foarte greu (dur) si doua straturi exterioare din otel inoxidabil mai moale , eventual un mix cu carbon . Aceasta combinatie creaza o lama care poate atinge o margine incredibil de ascutita pentru o lunga perioada de timp .

Exista o clasificare MULT mai vasta in ceea ce priveste cutitele . Mai sus au fost enumerate doar cele mai des intalnite si utilizate .

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s